7 Şubat 2013 Perşembe

KİRAZLI VE BADEMLİ ÇİKOLATA DİLİMLERİ (BARK)






Çikolataya kim hayır diyebilir ki? Hımm!
İstiklal Caddesine gidip de büfelerde satılan Beyoğlu çikolatasını görmeyen yoktur. Öğrencilik yıllarımda İstiklal caddesine çok sık giderdim ancak son yıllarda çok fazla gidebildiğim söylenemez. Hala çikolata satan büfeler duruyor mu bilmiyorum. Beyoğlu çikolatası o kadar özel ki, İstiklal caddesinden başka bir semtte satılmıyormuş. Ancak gazetede okuduğum bir bilgiye göre başka semtlerde de satılmaya başlanacağı yazıyordu. Bu küçük büfelerin camında 'Beyoğlu Çikolatası' yazılıdır. Büfenin her yeri çikolatalar ile kaplıdır ve çoğunun da ambalajı yoktur. Açıkta satıldığı için sağlıksız olduğunu düşünenler de var. Biliyor musunuz ,bazıları İstiklal caddesine sadece bu meşhur çikolatayı yemek için gidiyormuş. Açıkta ve ambalajsız satılmasına rağmen aslında bir markası da var ,1950 yılında kurulan Zambo. O yıllardan bu yana sadece Beyoğlunda satılmış ve adını da buradan almış. Yani bu çikolatalar asırlık ve oldukça nostaljik.
Genelde benim tatlı seçimlerimde de mutlaka bir çikolata içeriği vardır. Her çeşit çikolatayı severim ; sütlü,bitter,fındıklı ,bademli ,meyveli. Hatta , tatlı yemeyi kısıtladığım zamanlarda bile kahvenin yanına küçük bir parça çikolata mutlaka olur.

 

Siz de çikolatayı çok seviyorum diyorsanız evde kendi zevkinize göre çikolatalar yapmayı deneyin. Son yıllarda çikolata kursları da çok fazla tercih edilir oldu. Çikolatanın temperlenmesi,soğutulması ve kalıplara dökülüp,şekillendirilmesi gibi birçok aşamayı öğretiyorlar. Bayramlarda aldığımız farklı şekillerde ve içerikteki çikolataları evde yapmanız mümkün.


Ancak Kirazlı ve bademli çikolata dilimleri yukarıda bahsettiğimden biraz farklı. İçerisinde kurutulmuş kiraz ,acıbadem bisküvisi ve badem var. Herhangi bir kalıp kullanmadan yapıyor ve istediğiniz gibi dilimliyorsunuz. Yurt dışında özellikle bu tip çikolatalar  'Bark' olarak isimlendiriliyor. Birçok çeşidi yapılıyor. Değişik aromalarla, farklı meyvelerle, kurabiyeli,pekmezli gibi sayısız çeşitleri var.
Kirazın çikolata ile uyumu tartışılamaz. Özellikle de yaş pastalarda benim favorim. Bu tarifteki kurutulmuş kiraz çikolata ile beraber harika oldu. Tarifte mutlaka bittersweet çikolata kullanmanızı öneririm. Kurutulmuş kiraz ve bisküviler bitter çikolatayı yeterli miktarda tatlandırıyor.

KİRAZLI VE BADEMLİ ÇİKOLATA DİLİMLERİ
Tarif 'Dünyanın en güzel kurabiyeleri' kitabından uyarlanmıştır.
Kullanılan bardak ölçüsü 240 ml'dir.
Malzemeler:
  • 25 gr küçük acıbadem bisküvisi
  • 45 gr herhangi bir tatlı bisküvi
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1/4 su bardağı boyasız şeker kaplı kurutulmuş kiraz
  • 225 gr bittersweet çikolata ( kakao oranı %70 )
  • 45 gr tereyağı
  • 1/4 su bardağı dilimlenmiş badem
Yapılışı:
  1. 20*20 ölçülerinde kare bir kalıbın içerisine yağlı kağıt serin. Dilimlerinizin daha ince olmasını isterseniz daha büyük bir kalıp kullanabilirsiniz.
  2. Geniş bir kasede acıbadem bisküvilerinin bir kaçını kırın diğerlerini bütün olarak bırakın. Tatlı bisküvileri de gelişigüzel parçalara ayırın. Kasenin içerisine kuru üzümleri ve kirazları da ekleyin ve hafifçe karıştırın.
  3. Çikolatayı ayrı bir kasede benmari yöntemiyle eritin. Benmari yönteminin yapılışı ; orta boy bir tencereye iki parmak kadar su koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın . Tencereden daha büyük ısıya dayanaklı bir kaba çikolata ve tereyağını koyun ve tencerenin üzerine oturtun. Ancak tenceredeki suyun , çikolata olan kaseye değmemesine dikkat edin. Bu şekilde suyun çikolata olan kaba alttan değmesi yada çikolata kabınıza su kaçması çikolatanın bozulmasına neden olabilir.
  4. Eriyen çikolatayı hafifçe karıştırın ve tencerinin üzerinden alıp soğuması için birkaç dakika bekleyi
  5. Çikolatayı bisküvi karışımının içerisine dökün ve hafifçe karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz kalıbınıza aktarın ve eşit olarak yayın. Bademleri üzerine serpin.
  6. Karışımı dolapta 1-2 saat beklettikten sonra dilimleyebilirsiniz.